flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ПОМІЧНИКА СУДДІ ФРАНКІВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ М.ЛЬВОВА

20 вересня 2016, 10:00

 

«ЗАТВЕРДЖЕНО»
Наказом керівника апарату Франківського районного суду м. Львова  №1 - ос від 10.01.2012 р.
 
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
ПОМІЧНИКА СУДДІ ФРАНКІВСЬКОГОРАЙОННОГО СУДУ
М. ЛЬВОВА
 
1. Загальні положення
 1.1. Посадова інструкція  помічника судді  суду встановлює єдині засади діяльності, обсяг посадових обов'язків та основні вимоги щодо їх виконання, права та відповідальність особи, яка займає посаду помічника судді.
 1.2. Помічник судді є посадовою особою апарату Франківського районного суду м. Львова (далі – суд), він прикріплюються для кадрового та фінансового обслуговування до апарату суду, діє на підставі Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції та на нього поширюється дія Закону України "Про державну службу".
1.3. Судді самостійно здійснюють добір помічників. Помічниксуддіпризначається на посаду та звільняється з посади керівникомапарату суду за поданнямсудді з дотриманнямвимогтрудовогозаконодавства та законодавства про державну службу України. Помічниксуддіпризначається на посаду на час виконаннясуддеюповноваженьсудді суду.Періодперебування на посадіпомічникасуддізараховується до його трудового стажу в галузі права.
1.4. Помічником судді може бути громадянин, який має вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, спеціаліста або магістра і вільно володіє державною мовою. Призначення на посаду помічникасуддіздійснюється без конкурсного відбору на підставіписьмовогоподаннясуддікерівникомапарату суду. До поданнядодаютьсяособистазаява претендента та іншідокументи, передбаченізаконодавством про державну службу.
1.5. Претенденту на посаду помічникасудді за поданнямсуддіможевстановлюватисьвипробування в порядку, визначеному законом «Про державну службу». Для осіб, якіпретендують на посаду помічникасудді, можепроводитисястажування з метою набуття ними практичного досвіду, перевіркипрофесійногорівня і діловихякостейцихосіб.
1.6. Керівникапаратуможевідмовитисудді в задоволенніподання про призначення на посаду помічникасудді у випадку, коли претендент не відповідає ч.2 ст.151 закону «Про судоустрій і статус суддів», ст.12 закону «Про державну службу», ст.12 Положення про помічникасудді суду загальноїюрисдикції.
1.7. Порядок перебування на державнійслужбіпомічникасуддірегулюється Законом «Про державну службу», іншими нормативно-правовими актами.
1.8. Помічник судді з питань підготовки справ до розгляду підзвітний лише відповідному судді, крім того помічник судді підпорядкований керівникові апарату суду.
1.9.  Помічниксуддібезпосередньопідпорядкованихпрацівниківапарату суду не має.
1.10. У своїйроботікеруєтьсяКонституцієюУкраїни, Цивільнимпроцесуальним, Кримінально-процесуальним та іншими кодексами України, Положенням про помічникасудді суду загальноїюрисдикції, законами України "Про судоустрій і статус суддів", "Про державну службу", "Про   засади запобігання та протидії корупції" та іншими законами України, рішеннямиКонституційного Суду України, актами Президента України, Верховної Ради України та КабінетуМіністрівУкраїни, актами законодавства та нормативними документами, щорегламентуютьдіяльністьсудовихорганів, Положенням про автоматизовану систему документообігу суду;Положеннямпро ДержавнусудовуадміністраціюУкраїни, Положенням про територіальніуправліннядержавноїсудовоїадміністрації, постановами колегії, наказами, інструкціями та рекомендаціямиДержавноїсудовоїадміністраціїУкраїни та відповідноготериторіальногоуправліннядержавноїсудовоїадміністрації, іншими нормативно-правовими актами та цієюпосадовоюінструкцією.
2. Завдання та обов'язки
2.1.             Здійснюєпідбірактівзаконодавства та матеріалівсудової практики, якінеобхідні для розглядуконкретноїсудовоїсправи.
2.2.             Бере участь у попередній підготовці судових справ до розгляду, за дорученням судді готує проекти запитів, листів, повідомлень, довідок та інших матеріалів, пов’язаних із розглядом конкретної справи, проекти судових рішень, інших процесуальних документів, які приймаються суддею або під головуванням судді; виконавчих документів.
2.3.             Проводить роботу в автоматизованій системі документообігу суду із справами, які призначені його судді, та з відповідними статкартками і приєднаними до них документами.
2.4.               Здійснює оформлення копій судових рішень для направлення сторонам у справі та іншим особам, які беруть участь у справі відповідно до вимог процесуального законодавства, контролює своєчасність надсилання копій судових рішень.
2.5.             Здійснює контроль за своєчаснимпроведеннямекспертнимиустановамипризначених у справах експертнихдосліджень, за своєчаснимвиконанням органами внутрішніх справ постанов судді про примусовийпривід, а вразіневиконання таких постанов – готуєпроективідповіднихнагадуваньтощо.
2.6.             За дорученнямсуддіконтролюєнадходження та приєднання до судовоїсправивідповіднихматеріалів.
2.7.             За дорученнямсуддікоординує роботу секретаря судового засідання та надаєйомуметодичну та практичнудопомогу, в тому числііззабезпеченнямфіксування судового процесутехнічнимизасобами.
2.8.             Здійснюєперевіркусвоєчасностіоформленняпротоколівсудовихзасіданьу справах, щознаходяться в провадженнісудді.
2.9.             Здійснює контроль за своєчасноюздачею секретарем судового засіданнясудових справ, розглянутихпідголовуваннямсудді.
2.10.        За дорученнямголови суду абосудді, головуючого у справі, здійснюєознайомленняучасниківпроцесу з матеріаламисудових справ.
2.11.        Здійснює підготовку та оформлення статистичних даних, звітів, узагальнень, інформації про кількість і стан розгляду суддею справ усіх категорій тощо.
2.12.        Вивчає та узагальнює практику розгляду справ і застосуваннязаконодавства.
2.13.        Аналізує повідомлення засобів масової інформації з питань судочинства, готує пропозиції щодо необхідності реагування на такі повідомлення відповідно до чинного законодавства.
2.14.        Підписуєнепроцесуальнідокументиінформаційного та організаційного характеру.
2.15.        Виконуєіншідорученнясудді, щостосуютьсяорганізаціїрозглядусудових справ.
2.16.        Зобов’язаний своєчасно та якісно виконувати надані йому доручення; дотримуватися строків підготовки документів та виконання доручень; постійно підвищувати свій професійний рівень та кваліфікацію; дбайливо ставитись до майна суду; при виконанні своїх службових обов’язків не допускати порушень прав і свобод людини і громадянина.
 
 
3. Права
 3.1.   Користуватися правами і свободами, якігарантуютьсягромадянамКонституцією і законами України.
3.2. Отримувативідпрацівниківапарату суду документи та інформацію, необхідну для виконаннясвоїхобов’язків.
3.3. Користуватися автоматизованою системою документообігу в межах своїх функціональних обов’язків.
3.4. За погодженнямізсуддеюбрати участь у конференціях, семінарах, круглих столах, форумах, іншихнауково-практичних заходах, а за поданнямсудді – проходитистажування у відповіднихпідрозділахдержавнихорганів.
3.5.   Брати участь у нарадах, зборахтрудовогоколективу та іншихподібних заходах суду.
3.6.  Підвищувати свій професійний рівень у системі підготовки та підвищення кваліфікації працівників апарату суду.
3.7.      На соціально-правовийзахиствідповідно до свого статусу.
3.8.   На повагуособистоїгідності, справедливе і шанобливеставленнядосебе з боку керівників, співробітників і громадян.
3.9.    На оплату працізалежновід посади, яку вінзаймає, рангу, якиййомуприсвоюється, якості, досвіду та стажу роботи.
3.10.  Уносити пропозиції щодо вдосконалення роботи із забезпечення діяльності помічників суддів та роботи суду.
4. Відповідальність
4.1.    Помічниксуддівідповідно до Кодексу законів про працюУкраїни, Положення про помічникасудді суду загальноїюрисдикції, ЗаконівУкраїни "Про державну службу" та "Прозасади запобігання та протидії корупції" в залежностівід виду і характеру порушеннянесе  дисциплінарну, цивільну, адміністративнуабокримінальну  відповідальність за неналежне і несвоєчасневиконанняпокладених на ньогообов’язків, за перевищеннясвоїхповноважень, за бездіяльністьабонедобросовісневикористаннянаданихйому прав, за порушенняЗагальних правил поведінки державного службовця, за недотриманняобмежень, пов’язанихізприйняттям на державну службу та їїпроходженням, за недотриманнявимогзаконодавства  про інформацію, державнутаємницю, за порушення Правил поведінкипрацівника суду, за порушення правил внутрішньоготрудовогорозпорядку суду та трудовоїдисципліни, за недодержаннявимог нормативно-правовихактів з охоронипраці та правил пожежноїбезпеки.
4.2.   Помічнику судді забороняється вчиняти дії процесуального характеру, а також дії, що можуть потягнути за собою виникнення, зміну або припинення права та обов’язків учасників судового процесу; розголошувати відомості, які становлять державну або іншу охоронювану законом таємницю, а також відомості, які стали йому відомими у зв’язку з виконанням посадових обов’язків, зокрема, які стосуються приватного життя та здоров’я громадян або зачіпають їх честь та гідність; прилюдно висловлювати свою думку щодо справи, яка розглядається, або надавати довідки, консультації тощо з обставин, які можуть бути предметом розгляду в судовому засіданні.