flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

21-22 березня 2019 року в місті Львові відбувся семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів: “Запровадження медіації в судах України та практика її застосування судами Німеччини”

28 березня 2019, 10:50

21-22 березня 2019 року в місті Львові Національна школа суддів України та Всеукраїнська громадська організація “Асоціація суддів України” спільно з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) організували семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів: “Запровадження медіації в судах України та практика її застосування судами Німеччини”.

21 березня семінар проводився у приміщенні готелю "Дністер"

Участь у семінарі прийняли голова суду та судді Франківського районного суду м. Львова Мартьянова Світлана Мирославівна, Кузь Василь Ярославович, Мартинишин Марія Олексіївна.

Президент Асоціації суддів України Олена Євтушенко, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха, заступник директора Департаменту-начальник Управління з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України Уляна Стефанюк і проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок звернулись із вступним словом до учасників семінару.

Едгар Ізерманн розповів, що вперше працює із суддями в Україні та зазначив, що метою медіації безумовно є вирішення конфліктів. Медіатор у Німеччині – це людина всередині системи юстиції, що є цілком виправдано та підтверджено досвідом. Сторони, які погоджуються на медіацію, отримують гнучкість процесу та уникають бюрократії та обмежень у вирішенні конфлікту. Він акцентував увагу на тому, що при відсутності довіри до суду страждає реалізація прав особи в державі. Суддя-медіатор самостійно створює результат і може досягти позитив у вирішенні конфлікту. Суддя – не є машиною з виготовлення судових рішень і його активна позиція, як представника Феміди, реалізовується якраз стимулюванням процесу примирення та забезпеченням позитивного клімату самого судового процесу.

22 березня учасники семінару відвідали Франківський районний суд м. Львова, де продовжили вивчення та обговорення питань за розробленим планом. Учасники семінару відзначили позитивний досвід організації роботи суду в нелегких умовах сьогодення та висловили подяку за спілкування.

За результатами проведення семінару суддям були вручені відповідні сертифікати.